You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Džeko oduševio Italijane:

Hrabri kapiten se ne plaši, a mogao je ostati kući

Roma je u nedjelju u okviru 9. kola italijanske Serije A pobijedila Milan rezultatom 2:1, a prvi gol za rimski klub postigao je Džeko, i to glavom. Il Messaggero je objavio tekst kojim je odao počast kapitenu Zmajeva, ali i Rome u jučerašnjoj utakmici.

"Džeko je hrabri kapiten, maskirani čovjek koji se ne plaši. Zbog njegovog hrabrog čina je Roma došla do prvog pogotka. Uprkos svemu, uprkos dvostrukoj frakturi jagodične kosti i operaciji prije samo tri sedmice, Edin Džeko nije razmišljao ni trenutak, udario je loptu glavom i donio prednost Romi. Bez straha, pravo na loptu. Maska je nakon udarca spala preko njegovih usta, kao da je pokušao sakriti svoj osmijeh. Šteta. No, Edinove oči su svijetlile. Edinova kapitenska traka i maska na licu, pod budnim očima Francesca Tottija na Olimpicu, potvrdili su da je on jedan od najjačih igrača koji su ikad nosili dres Rome. Ne samo tehnički. Jasno je, kad pričamo o njemu, moramo uzeti u obzir i njegovu moralnu dubinu. Izaći na teren kao što je on izašao u Đenovi, primjer je apsolutne požrtvovanosti i hrabrosti, zahvalnosti prema onima koji mu daju platu. Nije ga bilo briga, mogao je ostati kući i gledati utakmicu s prijateljima, uzimati lijekove protiv bolova. Međutim, Roma je više od kluba njegovog života, nikad ranije nije ostao tako dugo u jednom klubu, odigrao je 190 utakmica. Osim gola, Edin je aktivno učestvovao u igri, uspio je srcem i dušom, vodio je, vukao je svoje saigrače pa i navijače, baš kao što je to činio njegov nekadašnji saigrač (Francesco Totti) koji je uživao gledajući Džeku s tribina. To je pitanje DNK, a ne mjesta rođenja", navodi se u tekstu.

Roma se nakon devet kola nalazi na petom mjestu sa 16 bodova, a Džeko je šesti strijelac lige s pet pogodaka i jednom asistencijom.