You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Novi udar na Rusiju:

FBI tvrdi da su kupili SP 2018.

Rusija je organizaciju prvenstva dobila ispred Engleske, udružene ponude Nizozemske i Belgije te Španjolske i Portugala. Na glasanju je 2010. odabrana Rusija.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je izvještaj za koji tvrdi da dokazuje kako je bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter primio mito od ruskog oligarha kako bi Rusija dobila pravo za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Rusija je organizaciju prvenstva dobila ispred Engleske, udružene ponude Nizozemske i Belgije te Španjolske i Portugala. Na glasanju je 2010. odabrana Rusija.

O mogućim problemima s korupcijom pisalo se i ranije, a sumnja se da je i Katar na sličan način dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022.

Izvještaj broji čak 430 stranica, a u njemu je vidljivo kako je na cijelom slučaju radio FBI, a jedan dio izvještaja podnio je bivši pripadnik britanske tajne službe, Christopher Steele, koji tvrdi da je ruski oligarh mitom kupio organizaciju natjecanja.

"U lipnju 2011. Steele je podnio izvještaj u kojem je sažeo navodni razgovor tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kojem je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio Svjetsko prvenstvo 2018. godine", piše u dokumentu koji je objavilo američko ministarstvo pravosuđa i nastavlja se:

"Nakon toga, 2012. godine, Steele je FBI upoznao s dvojicom britanskih operativaca koji su imali informacije o podmićivanju. Nakon razgovora uspjeli su doći do člana organizacije bliske Putinu i Kremlinu koji je potvrdio kako je Svjetsko prvenstvo bilo kupljeno", zaključuje se u jednom dijelu izvještaja.

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter nije imenovan, ali jasno je da je riječ o njemu jer je on u tom trenutku bio predsjednik FIFA-a, s čijeg se vrha i povukao zbog korupcije.

Dobio je šest godina zabrane djelovanja u nogomet, a s njim je pao i Michel Platini koji je dobio četiri godine suspenzije. Nakon što je Rusija jučer teško kažnjena zbog dopinškog skandala, ovo će zasigurno biti još jedna okolnost koja im nimalo neće ići u prilog u cijeloj situaciji.