You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Bio je najveći, zvijezda, Oskarovac…jedinstveni Kobe

Kobe Bryant poginuo je u tragičnoj helikopterskoj nesreći, svijet sporta zauvijek je izgubio jednog od velikana košarke.

Ako volite sport, košarku, NBA ligu ova nedjelja zauvijek će ostati zavijena u crno. Legenda, košarkaški genij, peterostruki prvak, MVP…ma što sve nije bio Kobe Bryant.

Manje od 24 sata ranije LeBron James je prestigao Kobeja na vječnoj listi strijelaca najjače svjetske lige, čovjek koji ga je naslijedio u Los Angeles Lakersima, čovjek s kojim je posljednjih godinu dana postao veliki prijatelj, ispratio ga je na neki način, najtužniji način, u vječno sjećanje.

Kobe Bryant bio je jedinstven, nitko poput njega nikada nije boravio u NBA ligi, takva želja za pobjedom, za svakom loptom, takav nemilosrdan natjecateljski poriv zapamćen je kod samo nekolicine velikana košarkaške igre. Kobe je bio superzvijezda, čovjek koji je sa Shaquilleom O'Nealom formirao jedan od najboljih dvojaca ikad na NBA parketima, čovjek koji se od senzacionalne karijere oprostio utakmicom u kojoj je zabio 60 poena…a bio je samo jedan, nikad običan, 36-godišnjak!

Zaista, bio je samo jedan 'mamba'. Kobe je u kasnijim godinama karijere, kada se približavao kraj sve više govorio o utjecaju koji će ostaviti na mlađe generacije.

'Slušam te mladiće kako me postavljaju u ulogu uzora, nekoga na koga su se ugledali u vlastitom košarkaškom razvoju. Takve stvari mi znače više od onoga što sam postigao kao igrač, jer na kraju čitave priče morate razmišljati jeste li na nekoga pozitivno utjecali,' kazao je nedavno Kobe koji je čitavu karijeru proveo u Lakersima.

LeBron James, nekoliko trenutaka nakon što je dostigao Bryantov rekord, govorio je o svom velikom junaku.

'Kad sam igrao u srednjoj školi ugledao sam se na Kobeja, kako je mlad ušao u ligu, što je sve postigao usprkos svim preprekama koje su mu postavljene. Pomogao mi je i prije nego je sam toga bio svjestan, sama čast da nosim dres koji je on nosio postavlja me na višu razinu zahvalnosti.'

Brojke možda i neće prezentirati što je u košarci sve postigao Kobe, iako su fantastične: 5 puta prvak, 2 puta MVP finala, 1 put MVP sezone, 18 puta All Star, 11 puta u prvoj momčadi lige (All NBA Team), 2 puta najbolji strijelac lige. Bio je 'zvijer' na obje strane terena, netko tko je protivnika želio pobijediti u svakom aspektu košarkaške igre, ako ste ga svladali u obrani, on je to osobno shvatio i idući put je učinio je sve što je mogao kako bi vas porazio. Kada je gubio važne utakmice, dok su svi već bili u svojim spavaćim sobama, Kobe je bio u dvorani, šutirao do iznemoglosti, a onda sve izjutra ponovio.

Njegove trenažne rutine stvar su legende. Ustajanje u 5 ujutro, dvosatni trening, pa doručak, a onda ponovno trening. Dok većina ljudi daje sve od sebe kako bi ispili prvu dnevnu kavu, Kobe je odradio već pola dana posla. Bio je takav, jedinstven, ultimativni pobjednik, sportaš koji će biti zapamćen kao jedan od najvećih majstora svog zanata, legenda svog sporta. Jedini čiji su dres Lakersi umirovili s dva broja.

A kako je pristupao životu možda je najbolje vratiti se samo dvije godine unazad. Sportaš koji je u NBA svijet ušao kao golobradi mladić izravno iz srednje škole, nakon što je pokorio sportski svijet odlučio je pokoriti i onaj filmski. Godine 2018. postao je Oskarovac za kratak film Dear Basketball. U životu izvan svog omiljenog sporta, istom je odao počast i na filmskom platnu.

Prisjetit ću se i jedne od bezbroj utakmica ili trenutaka koje mi je Kobe podario. Utakmica protiv Phoenix Sunsa i Stevea Nasha, kada su svi mislili da je gotovo, Kobe je stvar preuzeo u svoje ruke i sve riješio. Šest sekundi prije kraja, podbacivanje lopte na centru, Luke Walton dodaje loptu Kobeju, a ovaj kreće, točno je znao poziciju, svoj 'sweet spot', mjesto na terenu gdje se želi pozicionirati….i KRAJ! Lice Tima Thomasa još uvijek pamtim kako je u nevjerici gledao što mu je upravo učinio Kobe Bryant.

Jedinstven.