You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

CAS:

Manchester City je skrivao stvarne podatke, ali...

Manchester City je nedavno ostvario veliku pobjedu na Sportskom sudu u Švicarskoj kada je CAS zaustavio kaznu UEFA-e koja je Građane izbacila iz svojih natjecanja na dvije godine zbog kršenja uvjeta financijskog fair-playja

 

Zastara. Riječ dana kad je riječ o Manchester Cityju, riječ, odnosno istek vremenskog perioda koji je spasio bivšeg prvaka Premier lige da iduće dvije godine ne mora živjeti bez Lige prvaka. 

UEFA je prije šest mjeseci kaznila Guardiolin klub s dvogodišnjom zabranom nastupanja u Ligi prvaka jer su klub konstantno financirali iz vlasničkog džepa umjesto sponzora i prodajom igrača čime su trebali održati balans blagajne kako bi sve bilo u redu s aspekta pravila financijskog fair-playja koji je krovna nogometna organizacija Europe uvela 2009. godine s namjerom stabiliziranja nogometnog tržišta. 

No, Sportski sud u Švicarskoj (CAS) nakon saslušanja čelnika Cityja preokrenuo je odluku UEFA-e oslobodivši klub s Etihada kazne. Ipak, CAS je također u dokumentima objavljenim u utorak prikazao kako je dojučerašnji prvak Engleske izbjegao "potpuno i otvoreno" sudjelovanje u istrazi UEFA-e. Međutim, vlasnici Cityja prikazali su sve podatke Sportskom sudu koji je ustvrdio da je klub novac koji se plasirao u blagajnu prezentirao kao sponzorski od tvrtke Etisalat (komunikacijska tvrtka iz Abu Dhabija), a zapravo je riječ o vlasničkom financiranju. 

Godinama se sumnja da je Manchester City financiran isključivo iz džepa super bogatih Arapa, a koji koriste vlastite tvrtke u svrhu financiranja kluba postavivši se kako je riječ o sponzorima. Ako se pitate zašto City na kraju nije ipak kažnjen, CAS je obrazložio:

"Obzirom da su optužbe na osnovu kojih je Manchester City kažnjen bazirane na financijskim podacima iz 2012. i 2013. godine, riječ je o zastari."

UEFA je do spomenutih informacija stigla 2018. godine kada je kompjuterski haker iz Portugala došao do gomile podataka vezanih za brojne sportaše i klubove, a među tim dokumentima nalazili su se i oni koji su otkrili što se događalo na Etihadu. 

CAS je, s druge strane, oslobodio u potpunosti klub sumnje da je financiran putem tvrtke za prijevoz zrakoplovima Etihad smatravši da ne postoji dovoljno dokaza da bi se takvo nešto ustvrdilo. Manchester City na koncu je kažnjen s deset milijuna eura, čini se isključivo zbog izbjegavanja potpune suradnje s UEFA-om.