You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Napoli odbio putovat u Torino na derbi protiv Juventusa

Derbi trećeg kola talijanskog nogometnog prvenstva između Juventusa i Napolija neće se igrati jer gosti nisu doputovali u nedjelju u Torino pravdajući se da nisu dobili dozvolu lokalnih zdravstvenih vlasti za putovanje zbog slučajeva zaraze koronavirusa u klubu.

Utakmica se trebala igrati u nedjelju u 20.45 sati, a Napoliju sada prijeti gubitak utakmice za 'zelnim stolom' jer su nogometne vlasti poručile kako se nogometaši Napolija prema postojećem protokolu moraju pojaviti na terenu premda su imali dva pozitivna slučaja na koronavirus.

Nogometaši Juventusa, koji su se cijeli dan pripremali za utakmicu kao da se ništa nije dogodilo, stigli su na stadion otprilike sat vremena prije početka, prema slikama koje je klub objavio na Twitteru.

U pismu upućenom Ligi, koje je objavila Gazzetta dello sport, predsjednik Napolija Aurelio de Laurentiis sa svoje je strane uvjeravao da, unatoč saveznom protokolu, njegov klub ne smije napustiti Napulj zbog zabrane lokalnih zdravstvenih vlasti tražeći novi termin utakmice.

Međutim, iz Serie A su poručili da vlasti u Napulju nisu uzele u obzir zdravstveni protokol dogovoren između državnog ministarstva zdravstva i sporta i nogometnih vlasti.

Napoli je tako postao prva momčad u pet glavnih liga koja se zbog koronavirusa nije pojavila na travnjaku. Bilo je slučajeva odgode, ali ne i da se netko nije pojavio na terenu.

 

Napoli je još u petak objavio kako je na virus COVID-19 pozitivan njegov veznjak Piotr Zielinski, u subotu je potvrđeno kako je pozitivan i sjevernomakedonski veznjak Eljif Elmas, pa je polazak momčadi na put u Torino odgođen na preporuku zdravstvenih službi. Igrači Napolija su još u nedjelju ujutro bili u izolaciji u svojim domovima prema uputama regionalnih zdravstvenih vlasti.

Međutim, prema protokolu za nadzor utakmica Serie A u kontekstu pandemije Covid-19, Napoli se morao pojaviti u Torinu, objavilo je vodstvo lige.

"Standardi koje su utvrdila upravna tijela talijanskog nogometa sa zdravstvenim vlastima omogućuju održavanje ligaških utakmica čak i kada postoje pozitivni slučajevi. Protokol postavlja određena pravila od kojih se ne može odstupiti, a koja omogućavaju igranje ligaških utakmica čak i u slučaju pozitivnog rezultata, raspoređujući igrače koji su testirani negativno", objavila je Liga u priopćenje za javnost koja je objavljeno manje od pet sati prije početka meča zakazanog za 20:45.

Te su mjere "primjenjive na situaciju u Napoliju, koji ima dva igrača pozitivna na COVID-19", dodaje se. Nogometne vlasti su već dopuštale održavanje drugih utakmica od početka sezone nakon pozitivnih slučajeva, poput utakmice između Torina i Atalante, te Milana i Crotonea, navodi se priopćenju.

U subotu navečer iz Juventusa su objavili kako su dva člana klupskog osoblja pozitivna na COVID-19, dodajući kako nisu zaraženi ni igrači niti članovi stručnog stožera kao ni nitko od medicinskog osoblja kluba.