You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

McLaren prvi predstavio novi F1 bolid za 2021.

McLaren je prva momčad koje predstavila svoj novi F1 bolid za 2021. MCL35M koji će prvi puta od 2014. koristiti Mercedesove pogonske jedinice, a predstavljen je i novi vozač Daniel Ricciardo koji je zamijenio Carlosa Sainza.

Prezentacija za predstavljanje novoga bolida započela je u studiju u McLarenovoj tvornici u Wokingu gdje je voditeljica intervjuirala vozače Landa Norrisa i Daniela Ricciarda, a kasnije su im se pridružili i CEO McLarena Zak Brown i šef momčadi Andreas Seidl.

Bolid nije bio u tvornici jer će sutra odraditi dan za snimanje promotivnih materijala na kojem se smije odvoziti najviše 100 km, a McLaren je objavio studijske fotografije novoga MCL35M u narančasto plavoj kombinaciji boja.

McLaren MCL35M jedini je ovogodišnji F1 bolid koji nema istu šasiju kao i prošle godine, što uvjetuju pravila radi smanjenja troškova, jer su morali izvršiti nužne promjene kako bi instalirali Mercedesovu pogonsku jedinicu.

Posljednje tri godine McLaren je koristio Renaultove motore s kojima je 2019. završio četvrti, a 2020. treći u poretku konstruktora što neće biti jednostavno ponoviti ove godine s puno jačim Ferrarijem i sve jačim Renaultom i Aston Martinom.

Novi bolid ima nos kakav godinama koristi Mercedes, a kakav je i McLaren prošle godine koristio u drugom dijelu sezone, dok se bočne stranice ranije sužavaju nego na prošlogodišnjem bolidu što je ključno za bolje strujanje zraka prema stražnjem kraju.

F1 sezona 2020. bila je najbolja McLarenova godina od 2012. kada su također završili treći, ali uz osam pole positiona i sedam pobjeda dok su 2020. ostvarili samo dva postolja, bez pobjede i pole positiona.

Sainza će zamijeniti Ricciardo koji je posljednje dvije godine proveo u Renaultu, a u Red Bullu je od 2014. do kraja 2018. pobijedio sedam puta.

Novi MCL35M prve će kilometre na stazi odraditi već sutra na Silverstoneu kada je zakazan filmski dan na kojem se smije prijeći 100 km na posebnim Pirellijevim gumama.

Predsezonska testiranja u Bahrainu trajat će samo tri dana (12. – 14.3.), a prva utrka sezone vozi se od 26. do 28.3. u istoj zemlji.