You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Uefa otkrila zašto nema VAR-a u kvalifikacijama

Europska nogometna federacija (Uefa) objavila je kako je namjeravala koristiti VAR tehnologiju u kvalifikacijama za SP 2022. godine, ali je odustala zbog komplicirane situacije s pandemijom koronavirusa.

Uefa je 2019. godine predložila Fifi upotrebu VAR tehnologije u kvalifikacijama za SP. Međutim, utjecaj pandemije koronavirusa na operativne i logističke sposobnosti naveo je Uefu da odgodi primjenu VAR-a u grupnoj fazi Europske lige, kao i da povuče prijedlog za korištenje VAR-a u europskim kvalifikacijma za SP,” navodi se u priopćenju.

Uefa se oglasila nakon sporne završnice utakmice između Srbije i Portugala (2:2) kada je Cristiano Ronaldo u sudačkoj nadoknadi postigao pogodak za 3:2, no srpski stoper Stefan Mitrović izbio je loptu nakon što je ona prešla gol-liniju, a suci nisu priznali gol.

 

Ronaldo je bio bijesan zbog te odluke, čak je bacio kapetansku traku na travu u krenuo prema izlazu, a sudac je odmah označio kraj utakmice.

Portugalski izbornik Fernando Santos je kazao kako je neprihvatljivo igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo bez VAR-a i tehnologije gol-linija.

Žalila se i Španjolska na jedanaesterac koji je dosuđen Grčkoj u susretu koji je završio 1-1, a nije se mogao pregledati.

“VAR se nije koristio niti u grupnoj fazi Lige nacija prošle jeseni i zbog toga se do sada nije koristio u utakmicama grupne faze kvalifikacija reprezentacija koje igraju pod okriljem Uefe,” stoji u priopćenju.