You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Ocon pobjednik kaotične VN Mađarske

Vozač Alpinea Esteban Ocon došao je do prve pobjede u karijeri nakon što je slavio na spektakularnoj Velikoj nagradi Mađarske, 11. utrci ovogodišnjeg prvenstva Formule 1.

Utrka za VN Mađarske prekinuta je već u prvom krugu nakon kaosa na kišnom Hungaroringu u kojem je odustalo pet vozača, a Lewis Hamilton zadržao je vodstvo dok je Max Verstappen pao na 13. mjesto.

Hamilton je sjajno startao kao i Norris u McLarenu, ali Bottas je prekasno kočio, pogodio Norrisa koji je zatim udario Verstappena, a Bottas Pereza što je dovelo do lančanoga sudara u kojem je Bottas odustao, donosi MAXF1.net.

Leclerc i Stroll odustali su u izoliranom incidentu zbog prekasnoga Strollova kočenja za prvi zavoj, a najveći pobjednici starta su Tsunoda koji je došao do petoga mjesta, Vettel koji se probio do trećega mjesta, Latifi koji se probio do šestoga mjesta i Ocon koji je nakon prekida bio drugi.

Utrka je najprije neutralizirana sigurnosnim automobilom, a ubrzo je i prekinuta te su momčadi dobile priliku da poprave oštećene bolide.

Verstappen je jedan od većih gubitnika starta nakon što ga je pogodio Norris u McLarenu, a Nizozemac je nakon prekida utrke bio na 13. mjestu.

Poredak utrke u trenutku prekida bio je Hamilton, Ocon, Vettel, Sainz, Tsunoda, Latifi, Alonso, Russell, Raikkonen, Schumacher, Gasly, Verstappen, Mazepin, Norris i Giovinazzi.

Odustali su Perez, Stroll, Leclerc i Bottas, a McLaren je obavijestio kontrolu utrke da Norris neće moći nastaviti utrku zbog oštećenoga bolida.

Utrku su nakon prekida svi startali na medium gumama, ali su na kraju kruga za zagrijavanje svi osim Hamiltona ušli u boks po medium gume dok je svjetski prvak sam startao na intermediate gumama i u boks ušao nakon jednoga kruga.

Mazepin je odustao zbog oštećenja koje je zadobio u incidentu u boksu s Raikkonenom u Alfa Romeu pa je u utrci ostalo samo 14 vozača.

Ocon je poveo utrku ispred Vettela, Latifija, Tsunode, Sainza i Alonsa dok je Hamilton bio posljednji na 14. mjestu, tri mjesta iza Verstappena.

Suci su objavili da će incident između Raikkonena i Mazepina u boksu pod istragom, a Hamilton se dugo mučio s Giovinazzijem u Alfa Romeu kojega nikako nije uspio prestići unatoč značajno bržem bolidu sve do osmoga kruga.

Giovinazi je kažnjen s 10 sekundi kazne mirovanja u boksu zbog prebrze vožnje kroz boks, a Raikkonen je dobio 10 sekundi kazne za incident s Mazepinom koju je odradio u 16. krugu i uzeo novi set hard guma.

Verstappen je uspio prestići Schumachera i Gaslyja dok je Hamilton prestigao Schumachera i mučio se iza Gaslyja.

Hamilton je ušao u boks u 20. krugu i medium gume zamijenio hardom, a krug kasnije slijedili su ga i Verstappen i Ricciardo. Hamilton se uspio vratiti ispred Ricciarda i Verstappena te se našao na desetom mjestu.

Hamilton je nakon toga prestigao nekoliko vozača uključujući Schumachera i Latifija, a u 33. krugu je nakon nekoliko krugova borbe prestigao Tsunodu s vanjske strane četvrtoga zavoja.

Vettel je ušao u boks u 37. krugu (3.3 sekundi) i vratio se na treće mjesto, a Alpine idući krug zove Ocona koji se vraća na drugo mjesto ispred Vettela dok je Alonso bio vodeći.

Alonso je u boks ušao u 40. krugu i medium zamijenio hardom te se vratio na peto mjesto oko osam sekundi iza Hamiltona na 20 krugova starijim hard gumama.

Alonso je počeo voziti vrlo brzo i u 42. krugu vozi najbrži krug utrke 1:20.3 i počeo sustizati Hamiltonovu prednost, a u 47. krugu Alonso je došao na oko četiri sekunde od Hamiltona.

Ali Mercedes je pozvao Hamiltona u boks po medium gume pa je Britanac izgubio mjesto od Alonsa kojega je sustigao u 55. krugu postavivši uvjerljivo najbrži krug utrke.

Verstappen je u 62. krugu uspio ući u krug osvajača bodova prestigavši Ricciarda u McLarenu te je došao na manje od dvije sekunde iza Russella u Williamsu, a Alonso je i dalje zadržavao Hamiltona.

Alonso je pogriješio na kočenju za prvi zavoj u 65. krugu što je Hamilton iskoristio i prestigao ga uoči drugoga zavoja i počeo pritiskati Sainza u Ferrariju kojega je prestigao u 67. krugu u borbi za treće mjesto.

Ocon je slavio sa sekundom i pol prednosti ispred Vettela i Hamiltona koji je na kraju završio treći nakon katastrofe na startu, a Sainz je završio četvrti za Ferrari ispred Alonsa u drugom Alpineu.

Gasly je završio šesti za AlphaTauri uz najbrži krug utrke ispred momčadskoga kolege Tsunode, a bodove su osvojila i dva vozača Williamsa Latifi i Russell.

Verstappen je uspio osvojiti jedan bod s teško oštećenim bolidom na desetom mjestu ispred Ricciarda, Raikkonena, Schumachera i Giovinazzija.

U ukupnom poretku vodi Hamilton sa 192 boda, Verstappen ima šest manje, a treći je Norris sa 113 bodova. Slijede Bottas (108), Perez (104)…

U poretku konstruktora vodi Mercedes sa 300 bodova, Red Bull ima 290, a McLaren 163 boda.

Iduća utrka je 29. kolovoza u belgijskom Spa-Francorchampsu.