You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Renault očekuje velik iskorak s novim motorom u 2022.

Alpineova F1 momčad očekuje da će ove godine napraviti veliki korak naprijed s Renaultovom pogonskom jedinicom koja je prošle godine bila među slabijima, a pogonska jedinica bit će potpuno nova.

Renault je pod novim brendom Alpine treću uzastopnu sezonu završio na petom mjestu u poretku konstruktora, nakon što su 2018. bili četvrti i ostvarili najbolji plasman od svoga F1 povratka u ulozi konstruktora 2016., donosi MAXF1.net.

AlphaTauri je tijekom sezone u prosjeku imao brži bolid od Alpinea, među ostalim zahvaljujući i Hondinoj pogonskoj jedinici koja je, uz Mercedes, bila najjača u Formuli 1, ali Alpine ih je uspio pobijediti zahvaljujući uravnoteženijoj vozačkoj postavi koju čine Alonso i Ocon.

Renault se zbog odgode novih tehničkih pravila za 2022. nije odlučio uvoditi potpuno novu pogonsku jedinicu 2021., a kako su 2020. koristili šasiju iz 2019. jer su mislili da će 2020. biti posljednja godina po tadašnjim pravilima 2021. su završili s dvije godine starom šasijom.

Pogonska jedinica zaostajala je između 30 i 40 KS za najjačim pogonskim jedinicama Mercedesom i Hondom, ali za 2022. Renault priprema potpuno novu pogonsku jedinicu koju će zbog zamrzavanja razvoja motora morati koristiti do kraja 2025.

Motor neće biti potpuno novi samo zbog obaveze korištenja novoga goriva koje mora sadržavati 10% etanola (E10) nego i zbog naučenih lekcija tijekom godina koje će primijeniti na posljednju specifikaciju trenutne generacije motora.

“Ako uspijemo postići stabilnost s motorom, napravit ćemo veliki korak,” rekao je Marcin Budkowski.

Iako je Alpine prilično rano zaustavio razvoj bolida, momčad je nastavila izvlačiti sve više iz svoga paketa te su na nekim stazama bili iznenađujuće konkurentni poput Katara gdje je Alonso završio na postolju.

“To znači da smo se poboljšali u svim drugim disciplinama,” dodao je Budkowski.

“To bi nam moglo pomoći u novoj sezoni.”

“Bili smo jaki na stazama na kojima su prednje gume bile ograničavajući faktor. Trakcija nam je bila slabost. A naš bolid ne voli neravnine.”

Iako je Alpine 2021. završio peti u poretku, prosječan broj osvojenih bodova po utrci značajno je manji nego 2020. – Alonso i Ocon u prosjeku su osvajali sedam bodova po utrci, a Ricciardo i Ocon 2020. su prosjeku osvajali 10.6 bodova.