You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Salah nakon drame odveo Egipat u četvrtfinale

Nogometaši Egipta plasirali su se u četvrtfinale Afričkog Kupa nacija pobijedivši Obalu Bjelokosti 5:4 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Zadnji izvođač kod Egipta bio je nogometaš Liverpoola Mohamed Salah koji je bio precizan za pobjedu.

 

Egipat je do pobjede stigao na krilima svojih vratara Mohameda El Shenawyja i Mohameda Abou Gabala.

Prvi je briljirao u regularnom dijelu susreta, a kada se u 85. minuti ozlijedio, u nastavku susreta sjajno ga je zamijenio Gabala.

Prvu veliku priliku na utakmici imao je Egipat u 17. minuti, Omar Marmoush je pucao iz daljine, ali je pogodio okvir gola. Četiri minute kasnije zaprijetio je Mohamed Salah, no zvijezda Liverpoola je loše pucala.

Obala Bjelokosti je prvi put zaprijetila u 39. minuti, Ibrahim Sangare je pucao škaricama, no El Shenawy je sjajno reagirao. U posljednjim trenucima prvog dijela zaprijetio je i Sebastien Haller, ali napadač Ajaxa nije bio precizan.

Haller je imao odličnu priliku i u 70. minuti, no El Shenawy je još jednom odlično reagirao. U 85. minuti vrlo dobru priliku imao je i Wilfried Zaha, ali je El Shenawy ponovo bio spreman, međutim egipatski vratar se pritom ozlijedio zbog čega je morao napustiti teren.

Umjesto njega ušao je Abou Gabala pruživši sjajnu predstavu. Možda i najbliže golu Obala Bjelokosti je bila u 104. minuti kada je ponovo pucao Sangare, no egipatski vratar je fantastično reagiro.

Na koncu je pitanje pobjednika razriješeno udarcima s bijele točke. Od deset izvođača samo jedan nije bio precizan, udarac braniča Manchester Uniteda Erica Baillyja u trećoj seriji sjajno je obranio egipatski vratar.

Svih pet egipatskih igrača je bilo precizno (Zizo, Amr El Solia, Omar Kamal, Mohamed Abdelmonem, Mohamed Salah), dok su na suparničkoj strani pogodili Nicolas Pepe, Ibrahim Sangare Maxwell Cornet i Wilfried Zaha.

Egipat će u četvrtfinalu igrati protiv Maroka koji je u utorak pobijedio Malavi sa 2-1.

Posljednjeg putnika u četvrtfinale doznat ćemo večeras kada se sastaju Mali i Ekvatorijalna Gvineja. Pobjednik iz tog dvoboja u četvrtfinalu će igrati protiv Senegala.

Preostala dva četvrtfinala para su Burkina Faso – Tunis, te Gambija – Kamerun.

Četvrtfinala su na rasporedu 29. i 30. siječnja.