You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Renaultov motor je ‘unutar 10 KS’ od najboljih

Šef Alpineove F1 momčadi Otmar Szafnauer pohvalio je napore Renaultova odjela za razvoj motora i vjeruje da je novi motor unutar 10 konjskih snaga od najboljih i da je na njima da razvijaju šasiju najbolje što mogu.

Renault je poboljšanja za novi motor odgađao do posljednjega trenutka, a nova jedinica je posljednja uoči zamrzavanja motora koje će trajati do kraja 2025. odnosno dolaska nove generacije motora 2026., donosi MAXF1.net.

Proizvođači su zato uoči ove sezone u nove motore ugradili sve ideje koje su imali kako bi poboljšali snagu, potrošnju goriva i kompaktnost dizajna, a Renault je prvi puta od uvođenja hibridne generacije motora 2014. razdvojio kompresor i turbo, što je Mercedes napravio 2014., a Honda 2017.

Iako nova pogonska jedinica još uvijek nije u potpunosti pouzdana, Renault je svjesno dao prioritet razvoju performansi jer se i u eri zamrznutoga razvoja smiju vršiti manje preinake zbog pouzdanosti.

“Mislim da smo napravili korak naprijed po pitanju pogonske jedinice,” rekao je Szafnauer koji je ove godine stigao iz Aston Martina.

“Vjerojatno smo unutar 10 KS u odnosu na najbolje, negdje u sredini.”

“Mislim da je Viry [sjedište razvoja motora] odradio briljantan posao, a na nama je da nastavimo razvijati bolid.”

“To nam omogućuje da blisko surađujemo s odjelom za razvoj pogonskih jedinica kako bismo napravili neka poboljšanja s promjenom arhitekture unutar šasije.”

“Neke stvari su nam ostale na raspolaganju, a sada je fokus poboljšati šasiju s onim što imamo.”

Alonso je izgubio jedan motor iz Saudijske Arabije zbog kvara na vodenoj pumpi, a u Australiji je dobio treći motor jer su htjeli provjeriti stanje motora iz prve utrke u Bahrainu.

“To je bila promjena iz opreza kako bismo testirali neke stvari na dinamometru i to je prošlo u redu,” rekao je Szafnauer.

“Taj će se motor ponovno koristiti. Onaj drugi, gdje je vodena pumpa dovela do pregrijavanja, nažalost je izgubljen iako vodena pumpa nije dio motora, ali ju ne možete promijeniti. Ali bit ćemo u redu.”