You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Alonso: Vozači trebaju biti izvan toga ograničenja

Fernando Alonso smatra da se plaće F1 vozača ne bi trebale ograničavati kao što je trenutno ograničen budžet za većinu ostalih troškova jer se u posljednje vrijeme od vozača traži sve više posvećenosti i vremena uz sve veći broj utrka.

Formula 1 uvela je ograničenje budžeta 2021. na 145 milijuna dolara, a za 2022. to je dodatno smanjeno na 140 milijuna dolara što je zbog inflacije neke momčadi dovelo na sami limit troškova, donosi MAXF1.net.

Vozačke plaće zasad nisu ograničene, kao ni plaće tri najplaćenija zaposlenika ni troškovi marketinga, porodiljnih i bolovanja, ali u posljednje vrijeme sve se glasnije govori o mogućem ograničenju maksimalnih plaća.

Vjeruje se da Hamilton i Verstappen kao najplaćeniji vozači imaju oko 50 milijuna dolara godišnje, a spominje se moguće ograničenje od 30 milijuna dolara za oba vozača pri čemu bi svako kršenje toga limita značilo manje novca za razvoj bolida.

“Mislim da to nije potrebno, vozači su uvijek bili izvan ove teme”, rekao je Alonso.

“Mislim da se vozače sve više i više koristi za promociju Formule 1. Odrađujemo sve više događaja i sve smo više u kontaktu s navijačima.”

“Od nas traže sve više i više i imaju koristi od toga. Zato bismo trebali biti izvan toga ograničenja. Tema je jako složena.”

Šef Alfa Romeove F1 momčadi Frederic Vasseur potvrdio je da će to uskoro biti tema o kojoj će se raspravljati.

“Da, to će vjerojatno biti iduća tema na stolu, moraju se složiti vozači i ključno osoblje”, rekao je Vasseur.

“Mislim da je pravi pristup pokušati koordinirati plaće s budžetom i imati nešto više slobode po tom pitanju. Mogli biste premašiti limit, ne znam, ali moramo nešto smisliti jer je to važno za sport.”

“Mislim da na kraju dana ima smisla i za natjecanje. Više bih volio da idemo u tom smjeru.”

“F1 je u vrlo dobrom stanju jer je show sve bolji, ali i jer su FIA i FOM donijeli prave odluke u posljednjih nekoliko godina i mislim da će u tom smjeru i nastaviti.”