You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Tko su rekorderi u preplaćivanju transfera?

CIES, međunarodni centar za sportske studije, napravio je zanimljivo istraživanje o tome koliko najbogatiji europski klubovi preplaćuju za transfere nogometaša.

CIES je istraživanje napravio na klubovima liga petice (Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija i Francuska) za razdoblje od srpnja 2012. godine do danas.

U studiji su upoređene vrijednosti igrača prije transfera, procenjene prema statističkom modelu CIES-a i stvarno plaćene naknade za nogometaše.

Istraživanje je potvrdilo da su klubovi engleske Premier lige najveći nerealni potrošači, a na prvom mjestu je Manchester United, iza kojeg se smjestio Juventus.

Ukupna investicija Manchester Uniteda za 33 transfera za koje je plaćena provizija počevši od 2012. do danas iznosi 1,59 milijarda eura što je za 18 posto više od 1,36 milijardi eura na koliko su procjenjene realne vrijednosti tih igrača. To znači da je United platio čak 238 milijuna eura više nego što su nogometaši zaista vrijedili, po procjeni CIES-a.

Na drugom mjestu je Juventus s preplaćenih 234 milijuna eura, dok je treći PSG (162 milijuna eura).

Među 23 kluba, koja su u spomenutom razdbolju preplatila nogometaša za 50 ili više milijuna eura, nalaze se 12 engleskih klubova.

Top 10 klubova koji su preplatili nogometaše:

Manchester United (+238 milijuna eura)
Juventus (+234 milijuna eura)
PSG (162 milijuna eura)
Aston Villa (149 milijuna eura)

Real Madrid (148 milijuna eura)
Chelsea (135 milijuna eura)
Arsenal (129 milijuna eura)
Rennes (114 milijuna eura)

Everton (97 milijuna eura)
Borussia Dortmund (77 milijuna eura)