You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

FIFA zaprijetila, nitko neće nositi traku duginih boja!

Nastavljaju se igre i izvan terena na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Poslije odluke organizatora da prvo dozvoli, a zatim zabrani alkohol na stadionima, stiže još jedna zabrana...

Najnovije informacije govorile su da će kapetani sedam reprezentacija, koji su planirali nositi traku u duginim bojama, kao podrška LGBT populaciji, dobiti žuti karton i prije nego što utakmica počne.

Pod pritiskom domaćina, ovu su prijetnju uputili iz FIFA-e i reprezentacije su je očito shvatile ozbiljno.

Naime, u zajedničkom priopćenju nogometnih saveza Engleske, Walesa, Njemačke, Danske, Belgije, Švicarske i Nizozemske objašnjeno je zašto će ipak odustati od nošenja trake duginih boja.

“FIFA je bila vrlo jasna da će disciplinski kazniti naše kapetane ako budu nosili tu traku na terenu. Kao nacionalni savezi, ne smijemo staviti naše igrače u takvu poziciju tako da smo zamolili naše kapetane da ne nose tu traku na ovom Svjetskom prvenstvu. Bili smo spremni platiti kazne koje bi se obično izricale u ovakvim situacijama i htjeli smo nositi traku, no ne možemo staviti naše igrače u situaciju da dobiju karton i budu prisiljeni napustiti igru.”

“Bili smo silno frustrirani odlukom FIFA-e za koju smatramo da je bez presedana. Pisali smo FIFA-i u rujnu i rekli im našu želju o nošenju trake kako bi smo podržali uključivost u nogometu i nismo dobili odgovor. Naši igrači i treneri su razočarani. Snažno podržavaju uključivost i pokazat će tu podršku na druge načine”, stoji u priopćenju koje prenosi Sky Sports.

Prije početka Mundijala bilo je dozvoljeno svima koristiti kapetansku traku koju žele, čak su se svi utrkivali tko će nositi poruku podrške ugroženim zajednicama, ali sada se nakon prijetnje FIFA-e sve promijenilo. Zabranjen je bilo kakav vid političkih poruka, a pod tim se podrazumijevaju i trake duginih boja.