You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Honda se registrirala kod FIA-e kao proizvođač motora u F1

Japanski proizvođač automobila Honda potvrdio je da su se službeno očitovali oko interesa za povratak u Formulu 1 kada na snagu stupe nova pravila za pogonske jedinice, za što je rok bio sredinom studenoga.

Honda se povukla iz Formule 1 na kraju 2021., kada je im je Verstappen donio prvi naslov još od Senne u McLaren Hondi 1991., ali njihove su pogonske jedinice ostale u bolidima Red Bulla i AlphaTaurija pod imenom Red Bull Powetrains, donosi MAXf1.net.

Od ovogodišnje VN Japana, na kojoj je Verstappen potvrdio svoj drugi naslov četiri utrke prije kraja prvenstva, Honda se ponovno pojavljuje na bolidima Red Bulla i AlphaTaurija, a Hondini šefovi otvoreno su govorili da još nisu zatvorili vrata prema Formuli 1.

Nakon što su propali pregovori između Red Bulla i Porschea oko moguće suradnje od 2026., Red Bull je izjavio da je otvoren prema nastavku suradnje s Hondom, a predsjednik Honda Racinga Koji Watanabe danas je potvrdio da su službeno iskazali interes za povratak u sport 2026.

“Mi kao Honda Racing Corporation registrirali smo se kao proizvođač pogonskih jedinica od 2026.,” rekao je Watanabe na Hondinom predstavljanju sportskih aktivnosti za 2023.

“F1 pravila od 2026. idu u smjeru ugljične neutralnosti. Osim toga, činjenica da se promovira i elektrifikacija, a ona je uz ugljičnu neutralnost nešto što Honda Motor Co. Ltd. promovira. Ciljevi se podudaraju.”

“Kao trkaća kompanija, registrirali smo se kao proizvođač kako bismo nastavili istraživanja.”

“Činjenica je da je 15. studeni bio rok za registraciju i zato smo se prijavili, kako bismo mogli nastaviti istraživanje.”

Ovom prijavom Honda može nastaviti razmatrati ideju povratka u Formulu 1 u ulozi proizvođača pogonskih jedinica u kojoj su bili od 2015. do kraja 2021. ili ući kao samostalna momčad, poput Audija koji će kupiti Sauber.

Da ovu formalnost nisu obavili do 15.11. onda bi ulazak bio puno teži i ne bi bili uključeni u bilo kakve diskusije koje se odvijaju između trenutnih proizvođača i Audija koji je službeno potvrdio svoj ulazak.