You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Infantino: Možda promijenimo format Svjetskog prvenstva

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino održao je u Kataru završnu konferenciju za medije uoči kulminacije turnira. Pričao je o mnogim temama i najavio dosta novosti...

Infantino je otkrio je da je ukupno 3.2 milijuna gledatelja uživo bilo na stadionima Svjetskog prvenstva u Kataru.

“Utakmice su bile odigrane bez incidenata. Atmosfera je bila odlična. Nešto se događa, nogomet postaje globalan nakon što je Maroko postao prvi afrički predstavnik u polufinalu SP-a. Također smo imali i prvu ženu koja je sudila na turniru.” Što se tiče utakmica, imali smo prosječno deset minuta više igre u svakom susretu. Ovo je bilo vrlo pošteno Svjetsko prvenstvo na travnjaku. Bez simuliranja, s ne puno žutih i crvenih kartona.”

Infantino je potvrdio da je u proteklom četverogodišnjem ciklusu FIFA imala prihod od oko 7.5 milijardi eura, a Vijeće FIFA-e odobrilo je budžet za sljedeći četverogodišnji ciklus koji će iznositi 11 milijardi eura.

“FIFA dijeli sve što zaradi i redistribuira drugdje”, naglasio je prvi čovjek krovne svjetske nogometne kuće.

Velika je vijest proširenje Svjetskog klupskog prvenstva na 32 momčadi koje ćemo prvi put gledati u ljeto 2025. godine, najavio je Infantino. Sljedeće izdanje klupskog SP-a održat će se vrlo skoro, u veljači 2023. u Maroku. Nakon tog izdanja 2025., održavat će se jednom svake četiri godine.

Infantino je rekao i da će FIFA razmisliti o formatu za sljedeće Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Trenutni je format 16 skupina po tri reprezentacije, s tim da po dvije iz svake prolaze u nokaut-fazu.

“Nakon uspjeha u skupinama s po četiri reprezentacije, morat ćemo razmisliti o formatu. Hoćemo li nastaviti sa 16 grupa ili pak s 12 grupa od četiri”, dodao je Infantino, uvjeren da će sljedeći Mundijal polučiti velik uspjeh na sjevernoameričkom kontinentu i biti kotač zamašnjak daljnjeg razvoja nogometa u tom dijelu svijeta.

Govoreći o kalendaru, dodao je kako će reprezentacije igrati po četiri utakmice krajem rujna i početkom listopada – dakle u jednom “prozoru” – umjesto po dvije u svakom mjesecu odvojeno, odnosno u dva odvojena “prozora”.

Najavio je Infantino i FIFA World Series, odnosno prijateljske turnire među predstavnicima četiriju različitih konfederacija koji bi se trebali održati u ožujku u parnim godinama (2024., 2026., itd.), kao i kreiranje Svjetskog klupskog prvenstva za nogometašice.