You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Bivši as F1 pomaže Perezu: ‘Moraš braniti svoj teritorij’

Svjetski viceprvak Formule 1 iz 2001. David Coulthard dao je savjet Red Bullovom vozaču Sergiju Perezu kako da izbjegne njegovu sudbinu i ostane tek višestruki pobjednik utrka koji je nekoliko puta imao priliku voziti bolide koji su bili sposobni osvojiti naslov prvaka...

Coulthard je u McLaren stigao 1995. iz Williamsa kako bi bio momčadski kolega Miki Hakkinenu, a iako je prvu pobjedu za momčad ostvario prije njega i pustio ga na zahtjev Rona Dennisa da ostvari svoju prvu pobjedu u Jerezu 1997. to mu nije pomoglo da se nametne kao vođa momčadi.

McLaren je 1998. i 1999. imao bolid s kojim je Hakkinen osvajao naslove prvaka, a Coulthard se nije mogao nositi s bržim momčadskim kolegom, kao ni s Raikkonenom koji je 2002. zamijenio Hakkinena i s kojim je Coulthard tri godine bio momčadski kolega.

Perez je 2021. prešao u Red Bull, ali ga je u potpunosti zasjenio Verstappen koji je posljednje dvije sezone osvojio dva naslova prvaka i ostvario 25 pobjeda, a Meksikanac je u tom periodu ostvario samo tri pobjede i nije uspio završiti ni drugi u prvenstvu.

“Checo mora pogledati koliko pobjeda je imao Max, a koliko on, nije da mu nedostaje ispolirati tek nekoliko detalja”, rekao je Coulthard za BBC Sports, a donosi MaxF1.

“Riječ je o velikoj reviziji, poboljšanju softwarea. Ako koristite iste sastojke za tortu dobit ćete istu tortu, morate ih promijeniti ako želite nešto drukčije. Ima pristup svim podacima svjetskoga prvaka, može vidjeti gdje je brži, gdje je sporiji. Checo će biti brži u nekim područjima, ali Max uspije sve spojiti kako treba puno češće od njega”, smatra Coulthard.

Poznati škotski as vjeruje da njegov primjer može pomoći Perezu.

“Budući da sam bio u sličnoj situaciji kao Sergio protiv Mike i Kimija, jednostavno ništa ne smijete ostaviti na stolu. Možete fizički trenirati, ali jedini način na koji može popraviti svoju kvalifikacijsku brzinu je u bolidu ili simulatoru.”

“U devet godina u McLarenu odradio sam svaki test i nikad nisam propustio utrku, čak i kad sam se osjećao užasno jer sam znao da čim dopustim testnom vozaču da uđe u bolid to je prilika da pokaže koliko je dobar. Ako ga ne pustim, može pričati cijeli dan. Morate braniti svoj teritorij”, mišljenja je Coulthard.