You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

‘Klopp mora ostati i napraviti smjenu generacija’

Nogometaši Liverpoola dočekali su polovinu sezone u sredini prvenstvene tablice i eliminacijom iz oba kup natjecanja, a sezonu iz najgorih noćnih mora može popraviti jedino „čudo“ u Ligi prvaka.

Uprava Redsa i Jürgen Klopp moraju ubrzo donijeti odluku hoće li zajedno krenuti u svojevrsni rebuild momčadi ili će se nakon sedam uspješnih sezona razići i dati šansu nekom drugom. Piše: Bruno Roglić

 

Nakon što su završnicu prošle sezone dočekali s realnim šansama za osvajanje svih natjecanja u kojima su sudjelovali, Redsi su se morali zadovoljiti osvajanjem FA i Carabao kupa, dok su u samoj završnici ipak ispustili titule u Premiershipu i Ligi prvaka (op.a Real je slavio 1:0 u finalu LP, dok je Manchester City za samo jedan bod bio uspješniji u prvenstvu).

Optimizam kako će nova sezona biti bar jednako uspješna ili čak uspješnija, dodatno se povećao kada su u prvoj utakmici sezone porazili City i tako osvojili engleski superkup, popularni Community Shield. Bio je to šesti trofej kojeg u Liverpoolu potpisuje Klopp, a naznake da će sezona biti odlična mogle su se uvidjeti i u prvijencu Darwina Nuneza u debiju za Redse. Upravo je Nunez, nakon što je odigrao gotovu savršenu sezonu za Benficu, doveden kao najskuplje pojačanje u povijesti Liverpoola, odšteta s bonusima dolazi i do vrtoglavih 100 milijuna eura. Darwin je doveden kao svojevrsna zamjena za legendu kluba, Sadia Manea koji je nakon šest uspješnih sezona, Liverpool odlučio zamijeniti minhenskim Bayernom.

Ipak, kada se činilo kako će Redsi imati jednu od svojih klasičnih sezona, na koje je navijače svojim radom i rezultatima navikao trener Klopp, klub je iznenađujuće loše krenuo u novu sezonu. Nogometaši Liverpoola tako su u prvih osam prvenstvenih kola upisali samo dvije pobjede, a loša atmosfera u klubu kulminirala je kada ih je u prvom kolu Lige prvaka ponizio Napoli. Nevolje u klubu dodatno su začinile ozljede Luisa Diaza i Dioga Jote, loša forma Mo Salaha koji je „razmazio“ navijače svojim partijama te za kraj par jako loših utakmica novopridošlog Nuneza.

Liverpool je nakon lošeg starta sezone ipak krenuo u niz pobjeda, ostatak utakmica u Ligi prvaka su dobili te su osigurali dvomeč s Real Madridom u osmini finala, dok su u prvenstvu igrali toplo hladno te su trenutno deveti. Kada bi ušli u niz pobjeda, poremetila bi ih ozljeda jednog od ključnih igrača, posebno ofenzivaca pa su uz već spomenute Diaza i Jotu, veliki dio sezone propustili i Firmino te Oxlade-Chamberlein, a u zadnjih nekoliko utakmica nema ni Van Dijka. Navijači su pak uz Nuneza najviše krivnje svalili na leđa njihovog glavnog igrača, Salaha koji po njima ne igra kao u proteklim sezonama. Salah je na učinku od samo sedam zgoditaka u prvenstvu dok je u istoj fazi protekle sezone bio na 15. Ipak, u nedavnom intervjuu za The Athletic Klopp je branio svog najboljeg igrača činjenicom kako su ih poremetile ozljede u napadačkoj liniji.

“Naša napadačka trojka činila je savršeni mehanizam koji je razbijao protivničke obrane, svatko je znao svoju poziciju i što radi na terenu, ali ozljede su nas uništile. Nitko nije otporan na tako nešto pa čak ni genijalac poput Mohameda. Napadačka igra zahtijeva mnogo rada i informacija, igrači moraju igrati niz utakmica zajedno kako bi naučili kako suigrači dišu i gdje se tko nalazi čak i kada ga ne vidite. Mi to ove godine nemamo, ne možete očekivati da pobjeđujemo 5:0 kada Mo svaki tjedan zbog ozljede gubi nekoga na koga je računao da će biti tu. Kada u par sezona zabijete preko 100 pogodaka i onda prestanete zabijati, jedino na što mislite je to da ne zabijate, ali vjerujte mi da Mo (Salah) nije dio problema koji muči ovu momčad“.

Liverpool je probleme u napadu u siječnju pokušao riješiti dovođenjem fantastičnog nizozemskog napadača, Codya Gakpa, koji zadnje dvije sezone oduševljava svojim golovima i asistencijama, a vrhunac talenta prikazao je na netom završenom Svjetskom prvenstvu u Kataru. Klopp je uvjeren da će im Gakpo donijeti ono što im je nedostajalo tijekom sezone.

Sada imamo Codya, savršeno pojačanje i akviziciju, on je igrač koji povezuje redove, on može sve, tako i igrati krilo kao i u samom vrhu napada. Kada Nunez igra u vrhu napada, onda možemo imati sve, više različitih opcija koje možemo koristiti kako bi zavarali suparnika. Nikada nismo imali pravu devetku poput Darwina, čak i kada je Mane bio tu, on se spuštao dublje, ali to nije Nunezova igra. On hoće loptu u kazneni prostor i može biti ubojit ondje. Kada bi bili kompletni siguran sam da bi mogli izgraditi nešto, ali to do sada nije bio slučaj“.

Krizu i najgoru golgetersku Salahovu sezonu, navijači povezuju s krizom Liverpoola, ali činjenica je da su očekivanja od njega prevelika i da ne može sam gurati ovu momčad. Bivši trener Hajduka i nogometni analitičar Marko Lozo, za Sport Klub je prokomentirao što misli o trenutačnom stanju u Liverpoolu te što slijedi za Redse, kao i za Kloppa.

“Kriza je nastala zbog preforsiranosti srca momčadi, odnosno glavnih igrača, Liverpool već predugo ovisi o Firminu, Salahu i Van Dijku i onda se nakon vremena uglavnom događa ovakav pad. Potrebno je napraviti smjenu generacija, a da identitet igra ostane isti. Smatram da je problem nastao kada je Mane otišao, nekoć bi tu imali njega, Salaha i Firmina u top formi. Kada Salah, koji im je ipak glavni igrač, ne bi zabio tu ste imali Manea koji bi uvijek nešto izmislio i Firmina koji je bio savršen u tom Kloppovom sistemu. Mišljenja sam da je Nunezova akvizicija promašaj, pogotovo ne za 100 milijuna, mislim da on ipak nije razina Firmina u njegovim najboljim danima, a to se posebno naglašava onda kada ti brzo treba nekakva gol realizacija i kada je Salah u krizi kao što je sada.“

Upitan da prokomentira Kloppovu sudbinu i put kojem Redsi trebaju krenuti, Lozo je izričit:

“Uvjeren sam da će Klopp ostati, on je napravio od Liverpoola ovo što su danas, ovo je njegov projekt i smatram da će upravo on krenuti u smjenu generacija i da će Liverpool vrlo brzo opet u uzlaznu putanju. Lakše mu je tu ponovno napraviti uspjeh nego mijenjati sredinu, lakše mu je tu promijeniti dva do tri igrača i ostaviti jezgru momčadi koju ima. Ne mogu zamisliti da u nekom drugom klubu može ponoviti fantastičan rezultat kojeg je napravio ovdje i zato mislim da treba ostati.“

Pred Redsima je tako drugi dio ove turbulentne sezone, još je puno bodova dostupno i samo jedan pozitivan niz rezultata ih dijeli od povratka u borbu za mjesta koja vode u Ligu prvaka. Također, sezonu može donekle izvući odličan rezultat u Ligi prvaka, a ždrijeb ih tu nije mazio, ponovno idu na Real Madrid, ali postoji određeni optimizam da bi kompletni mogli poremetiti planove Kraljevima. Kloppa ugovor s Liverpoolom veže do ljeta 2024., a ostaje nam za vidjeti hoće li uopće preživjeti ovu sezonu kao trener Redsa, a onda i što i kako dalje.

Sigurno je samo jedno, a to je da navijače crvenog dijela Liverpoola očekuje zanimljiv kraj sezone, a onda i nadolazeće ljeto, koje bi trebalo dati odgovore na sva goruća pitanja oko budućnosti kluba.