You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Oktanski cirkus započinje u Bahrainskoj pustinji

Peti puta u svojoj povijesti VN Bahraina domaćin je prve utrke sezone, a nakon trodnevnih testiranja na istoj stazi prije manje od tjedan dana sve je spremno za start 74. sezone Formule 1

Nakon što je domaćin sezone bio 2006., 2010., 2021. i 2022., treću godinu zaredom Bahrain opet ima čast otvoriti prvenstvo i to nakon jedinoga predsezonskoga testa koji je završio u prošlu subotu, piše portal MaxF1.

Staza u Bahrainu dobro je poznata svim momčadima jer je u kalendaru od 2004. godine, a posljednjih se godina na njoj intenzivno testira zbog dobrih vremežnskih uvjeta i uštede troškova budući da je posljednje dvije godine Bahrain domaćin prve utrke sezone.

Bahrain International Circuit je staza nastala usred pustinje, ali zato pruža sjajne uvjete za utrkivanje i suvremenu infrastrukturu. Dizajnirao ju je Hermann Tilke, ali joj zbog pustinjskog okruženja nedostaje posebnosti i autentičnosti. Zbog neizbježnih vrućina, publika mora biti smještena na nekoj od tribina zbog čega je mnogo dijelova pusto i tiho, ako izuzmemo buku motora. Doduše, od 2014. ni ona nije što je nekad bila.

Gume se troše nešto više od prosjeka, a zbog visokih temperatura i pijeska opterećeni su i motori koji moraju biti opremljeni posebnim filterima zraka. Također, kočnice su uz Kanadu i Monzu najopterećenije u kalendaru. Tako su stabilnost bolida na kočenju i dobra trakcija u brojnim sporim zavojima najvažnije karakteristike prilikom podešavanja bolida.

Od 2014. termin VN Bahraina pomaknut je kako bismo uživali u noćnoj utrci. Time su temperature za vrijeme kvalifikacija i utrke postale znatno niže, što je vozačima donekle olakšalo utrkivanje, a ujedno i smanjilo opterećenja na gume, kočnice i ostale komponente bolida.

Prethodna je sezona ponovno otvorena u Bahrainu i donijela je uzbudljivu borbu Verstappena i Leclerca za pobjedu koji su se nekoliko puta prestizali i vraćali poziciju, ali nakon kasnoga sigurnosnog automobila oba Red Bullova vozača odustaju i Ferrari dolazi do dvostruke pobjede, prve pobjede od Singapura 2019.

Mercedes prvi puta nakon osam godina nije bio dovoljno brz da se na otvaranju sezone bore za pobjedu, ali su zahvaljujući pouzdanosti ostvarili treće i četvrto mjesto s Hamiltonom i Russellom ispred povratnika u F1 Magnussena u Haasu.

Od aktualnih vozača Lewis Hamilton ima najviše pobjeda u Bahrainu, čak pet, dok je drugi na toj listi Fernando Alonso s tri slavlja. Branitelj naslova – Max Verstappen – nikada nije slavio na ovoj stazi, a njegova momčad Red Bull, posljednju je pobjedu, predvođena Sebastianom Vettelom, ovdje zabilježila sada već davne 2013.