You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

F1 sve o momčadima

Može li itko srušiti Red Bull?

Sve što treba znati o Formuli 1 prije dugo iščekivanog početka sezone ovog vikenda u Bahreinu. Pripremila Hana Cvijanović

 

Ovog vikenda, napokon donosimo dugo iščekivani prijenos utrka nove sezone Formule 1. Nakon slobodnih treninga i jučerašnjih kvalifikacija, utrku iz Bahreina pratite danas od 15:30 na SK1.

Godinu dana nakon aerodinamičke revolucije koja je obećavala zanimljivije utrke, nova sezona Formule 1 trebala bi bolje pokazati koliko je to stvarno.

Prošla kampanja bila je korak u pravom smjeru za seriju, ali prečesto je bitke na stazi rješavao sustav smanjenja otpora (DRS), prvi put uveden u Formulu 1 2011. kako bi se povećale

mogućnosti pretjecanja. Nade ove sezone su da će se pritužbe odnositi samo na akcije na stazi, bez da politika sporta zasjeni utrke kao što je to bio slučaj bezbroj puta posljednjih
godina.

U nastavku donosimo pregled pet momčadi:

HAAS

Vlasnik: Gene Haas
Šef: Günther Steiner
Vozači: Nico Hülkenberg i Kevin Magnussen

Sjedište: Kannapolis, SAD i Banbury, UK
Pogonska jedinica: Ferrari
Glavni sponzor: MoneyGram (do 20 mil. $ godišnje, trogodišnji ugovor, potpisan 2022.)

Što se događa u momčadi: Haas je 2023. dobio novog glavnog sponzora potpisivanjem ugovora s MoneyGramom u iznosu od 20 milijuna dolara godišnje. Trogodišnji ugovor

navodno će omogućiti američkom timu da radi uz ograničenje proračuna, nešto što prije nije mogao učiniti zbog nedostatka financijskih sredstava.
Momčad se može nadati da će ovo partnerstvo biti manje kontroverzno od prijašnjih suradnji sa kompanijama Uralkali i Rich Energy. Kako god, momčad je privlačna američkim
kompanijama te su nedavno potpisali suradnje s Mexican Grillom i TravisMathewom.

MCLAREN RACING

Vlasnici: McLaren Group i MSP Sports Capital (manjinski vlasnik)
Direktor: Zak Brown
Šef: Andrea Stella

Vozači: Lando Norris i Oscar Piastri
Sjedište: Woking, UK
Pogonska jedinica: Mercedes
Glavni sponzor: nije objavljen

Glavni partner: OKX (višegodišnji ugovor, potpisan 2022.)

Što se događa u momčadi: Ove sezone će se ubirati plodovi produžene suradnje s kompanijom Alpine uz debi cijenjenog Oscara Piastrija u McLarenu. Momčad je, navodno, platila Danielu Ricciardu 15 milijuna dolara kako bi ga zamijenili mlađim sunarodnjakom, ali će svakako izgubiti i njegovu komercijalnu popularnost. Iako bez mjesta u vozilu, Ricciardo se pojavio u emisiji The Late Show sa Stephenom Colbertom kako bi pomogao u promociji Formule 1 pred američkom publikom.
Tim još uvijek osigurava ugovore po visokoj stopi, s tim da su Jack Daniels i K-Swiss dogovorili suradnje prošle sezone za početak 2023. Sasvim nedavno im se pridružio i DP World, bivši glavni sponzor Renaulta.

MERCEDES-AMG

Vlasnici: Daimler AG (trećina), Ineos (trećina), Toto Wolff (trećina)
Direktor: Toto Wolff (ujedno i šef)
Vozači: Lewis Hamilton i George Russell

Sjedište: Brackley, UK
Pogonska jedinica: Mercedes
Glavni sponzor: Petronas (do 75 mil. $ godišnje, 2022. produženo do iza 2026.)
Glavni partner: Ineos (20 mil. £ godišnje, potpisano 2019., istječe 2024.)

Što se događa u momčadi: Momčad bazirana u Brackleyju je preživjela tešku 2022. u kojoj su Hamilton i Russell rijetko bili u borbi pri vrhu. Van staze, Mercedes je bio jedan od vrhunskih sportskih timova koji je izgubio od kolapsa FTX-a, koji je bio partner s timom Formule 1. Nove suradnje su nedavno sklopljene s kompanijama Nuvei, Qualcomm i G42, a momčad se vratila u potpuno crnu livreju.  To se može shvatiti kao način kojim Hamilton nastavlja svoj aktivizam usprkos naporima FIA-e da suzbije slobodu govora vozača, s obzirom da je tim iste boje koristio ranije kako bi podržali vrednovanje raznolikosti.

RED BULL RACING

Vlasnik: Red Bull
Direktor: Christian Horner (ujedno i šef)
Vozači: Sergio Pérez i Max Verstappen
Sjedište: Milton Keynes, UK
Pogonska jedinica: Honda
Glavni sponzor: Oracle (300 mil. $ godišnje, potpisan 2022., istječe 2026.)

Što se događa u momčadi: Nakon osvajanja svog prvog naslova od 2013., Red Bull je momčad koju će biti teško pobijediti. Dok se Honda vraća u svojstvu tehničke podrške, velika vijest koja se pojavila izvan sezone je da će tim sa sjedištem u Milton Keynesu biti partner s američkim automobilskim divom Fordom od kampanje 2026. godine.
Ova godina označava početak suradnje s tvrtkom Castore koja već surađuje s McLarenom, a bit će i druga godina Red Bullovog petogodišnjeg ugovora s Oraclom vrijednog tristo

WILLIAMS RACING

Vlasnik: Dorilton Capital
Šef: James Vowles
Vozači: Alex Albon i Logan Sargeant
Sjedište: Grove, UK
Pogonska jedinica: Mercedes
Glavni sponzor: nije objavljen

Što se događa u momčadi: Odlazak šefa Josta Capita u razdoblju van sezone bio je iznenađenje nakon što je za Forbes izjavio da se „veseli budućnosti“, čime je ostavio Williamsu neizbježan zadatak pronalaska zamjene. Direktor Mercedesove motosportske strategije James Vowles na kraju je imenovan njegovom zamjenom, a postojeći komunikacijski kanali između Mercedesa i Williamsa vjerojatno čine odluku jednostavnijom. Njegov nedostatak iskustva na vrhunskoj razini bit će stavljen pod mikroskop ove sezone, posebno s obzirom na glasine o financijskim poteškoćama s kojima se momčad iz Grovea trenutno suočava.
Početnik Logan Sargeant postao je prvi diplomant Williamsovog programa za mlade vozače, iako je došao umjesto plaćenog vozača Nicholasa Latifija, koji odlazi sa značajnim dijelom financiranja. Nedavni višegodišnji ugovor dogovoren s Gulfom vjerojatno je samo djelić ovog izgubljenog financiranja, a izvješća ga stavljaju u područje od 4 milijuna američkih dolara.